В напреднала фаза е подготовката за второто издание на състезанието по

...
В напреднала фаза е подготовката за второто издание на състезанието по
Коментари Харесай

TroyanRun 2024 с нови по-атрактивни маршрути и ултра дистанция

В напреднала фаза е подготовката за второто издание на състезанието по планинско тичане TroyanRun - По стъпките на Левски.

Разработени са четири нови трасета - 12 км, 27 км, 40 км и 75 км. Те са по-дълги и по-атрактивни спрямо трите от предходната година.

Планинското тичане в Троянския Балкан ще се организира на 20 юли.

Напомняме, че през 2023 година най-дългата отдалеченост беше 24 км и бе спечелена от Световния вицешампион по биатлон и състезател №1 на България за 2019 година Владимир Илиев. В надпреварата взеха присъединяване към 400 бегачи, като упоритостта на уредниците е през тази година численост да нарасне значително.

Всички фенове на планинските бягания по атрактивни маршрути могат да се записват за TroyanRun 2024 тук:

https://tracksport.live/e/troyan-run-2024-nameri-svoia-piet#tickets

Бягането се провежда от Сдружение " Троян в бъдещето " с подкрепата на Община Троян.

Надпреварата в Троянския Балкан се организира към рождената дата на Васил Левски 18 юли. Планинското тичане е продължение на станалия емблематичен обичаен крос " По стъпките на Левски " провеждан на 18 февруари през зимата. Беговите направления са извънредно панорамни и минават по трасета, преминавани от Апостола.

Трасетата за второто издание оферират разнообразни степени на компликация. Всичко това е направено по този начин, с цел да могат да се включат освен професионалисти и по-широк кръг от спортуващи фенове на бягането и планината. Трасетата са разграничени в четири бегови дистанции: 12км+D290, 27км+D980, 40+D1750. 74+D3450.

Изборът на трасета не е инцидентен. Маршрутите са част от концепцията за реализиране на един по-голям план по откриване на нови обстоятелства oт житейската задача и обичай на Васил Левски в Троянския край. В резултат на извършените проучвателен и проучвателни действия от страна на Общинския комитет " Васил Левски " по отношение на пътя, по който е минавал Апостола от Южна България през Балкана до Орешак, е обяснен маршрутът, част от който е и сегашното трасе.

Фактите демонстрират безапелационно, че Апостола е минавал по най-безопасния зимен маршрут през Балкана от север, а точно в отклонението от централното старопланинско било при вр. Лепенят към х. Чучул и по рида през Янчова могила, Караджунска могила, Поленици, Садината, мах. Хасъмска - Троянски манастир. За този маршрут говорят и данните на бай Иван Марински. Иван става послушник в Пловдивската митрополия на владиката Максим, който е от Орешак, и постоянно е идвал да летува в Зелениковския манастир.

Двамата са минавали няколко пъти Балкана през турската митница на Куртхисар, спускали са се от билото към мястото, където в този момент е хижа " Чучул " и са слизали към Троянския манастир. Дядо Максим е разказвал на своя послушник, че Васил Левски два пъти е идвал в манастира през 1871 и 1872 година, като втория път е минал Стара планина през Чамлъка, слязъл е в Хасъмското и посредством негов приближен човек е проверявал безвредно ли е да слезе в мах. Миленча, в Тайната къща на Найден Хасъмски.

Всички детайлности за надпреварата вижте тук: https://troyanrun.com/
 “Байк и рън за Чепън ” 2023 се завръща в истинския си пролетен формат
“Байк и рън за Чепън ” 2023 се завръща в истинския си пролетен формат

12-ото издание на обичаното съревнование за планинско тичане и колоездене е на 29 април в Драгоман
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР